De norske langrennsløperne

Vi har mange gode langrennsløpere i Norge, selv om det ikke er alle som er tilknyttet vårt landslag. Her får du møte et par av dem.

Norge er et sted hvor langrenn har lang historie. Helleristninger viser at vi har gått på ski i minst 6000 år, selv om den eldste skien som har blitt funnet var 5 200 år gammel. Norge var og er den dag i dag et land med mye variert landskap som betydde at man måtte klare å ta seg frem i ulendt terreng om man ville jakte, handle eller kanskje bare prate med naboen. I dag er langrennsløperne internasjonale stjerner som stadig dukker opp i Se og Hør.

Petter Northug

Norge har alltid hatt veldig sterke langrennsløpere men de siste årene har de på mange måter blitt overskygget av skandaler, skader og sykdom. En av de som nok har stått for store deler av skandalene er Petter Northug, som abslutt har vært en av norges topp langrennsløpere gjennom tidene.

Men de siste årene har det vært mye skader og han har hatt noen andre hobbier som har tatt litt mer tid, deriblant poker. Det har også vært mye negativ presse om Northugs personlighet og ikke minst hans arroganse. Han har tirret på seg folk over hele verden, spesielt svenskene. Det er heller ikke så lenge siden Northug var involvert i en bilulykke der han fyllekjørte. Det skal sies at han har lagt seg flat i ettertid og virkelig beklaget den hendelsen.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen

Bjørgen er en av de absolutt beste kvinnelige langrennsløpere vi har hatt her i Norge og blir med sine 12 gullmedaljer i VM, kalt VM-dronningen og etter hvert OL-dronningen ettersom hun 5 medaljer i OL i vancouver 2010. Regner man med OL i Sotsji i 2014 har hun ikke mindre enn 6 OL- gull. Men også Bjørgen hadde en lang periode der hun ble plaget av sykdom og problemer med helsen. Dette påvirket selvfølgelig hennes muligheter til å delta i konkurranser.

Therese Johaug

En av de kvinnelige langrennsløperne som virkelig har slått igjennom de siste årene er Therese Johaug. Hun har bokstavelig talt pustet Bjørgen i nakken igjennom flere sesonger, men i OL i Sotsji i 2014, kom hun på 2 plass, bak Bjørgen på 30 km fristil. Johaug har ellers blitt norgesmester 4 ganger og skarverennet har hun vunnet 6 ganger på rad. I 2013/2014 vant hun både Tour de Ski og Verdenscupen sammenlagt. Hun har også en gull-medalje fra OL i Vancouver i 2010.

Øystein ”pølsa” Pettersen

Er en av de mest kjente menn på det norske landslaget. De gode gamle som Bjørn Dæhlie og Vegar Ulvang har forsvunnet og man har pratet om hvorvidt Norge virkelig har en sjanse i langrennskonkurranser for menn de neste årene. Men Pettersen er en av de som virkelig er lovende, spesielt på sprint hvor hans absolutte styrke ligger. Han er også veldig aktiv på rulleski hvor han har vunnet mange renn.  I Vancouver vant han OL-gull i lagsprint med Petter Northug.