Tre tips til deg som skal ta med bilen på fjellet

Vinteren byr på utfordrende kjøreforhold enten man befinner seg på fjellet eller i byen, men det er viktig å være klar over at fjellet betyr på helt andre utfordringer enn i byen og derfor har vi samlet våre tre beste tips til hvordan du skal kjøre, pakke og forberede bilen før du tar deg til fjells.

1. Sørg for at bilen er i forskriftmessig teknisk stand

I byen bør man ikke kjøre med piggdekk på grunn av miljøbelastningen og de ekstra kostnadene det fører med seg. Avhengig av hvor man skal, kan det være lurt å gå til anskaffelse av piggdekk dersom dekkene er modne for utskiftning. Det er likevel ikke sikkert at dette er nødvendig da dagens vinterdekk er svært gode og man kan finne mange billige dekk online, både piggfrie og piggdekk. Sjekk i tillegg at bremser, lys og alt annet teknisk utstyr fungerer som det skal slik at man kan ferdes trygt på fjellet.

I tillegg bør man sjekke at følgende utstyr er pakket i bilen:

  • Reservedekk og utstyr for å skifte dekk
  • Varseltrekant og refleksvest
  • Kjetting, autosock, slepetau eller annet utstyr som kan være nødvendig for å forsere spesielt glatte
  • strekninger.

2. Pakk bilen riktig

Når man skal dra på skiferie skal bilen gjerne pakkes opp full for å få plass til hele familiens bagasje. Ikke bare skal alt få plass, men det bør også pakkes på en slik måte at man ikke risikerer å skape farlige situasjoner dersom man må bråbremse. Pakk derfor de tyngste gjenstandene nederst i bagasjerommet og bruk stropper dersom det er spesielt tunge gjenstander. Forsøk også å fordele vekten på hver side av bilen slik at bilens kjøreegenskaper ikke endres for mye. Til slutt, ikke pakk annet enn lette gjenstander, for eksempel ytterplagg, på hattehyllen.

3. Kjør alltid etter forholdene

Snø og is kan endre bilens kjøreegenskaper drastisk, og det er ens plikt som sjåfør og kjøre etter forholdene. Dersom det er spesielt kaldt eller det har falt mye snø kan også motorveien være glatt. Selv om fartsgrensen tilsier at man kan holde en høy fart er det ikke sikkert at været og føret tillater det, tilpass derfor alltid fart og kjørestil etter gjeldende forhold for å ikke sette deg selv eller andre i farlige situasjoner.