Ski-VM i Falun

Petter NorthugFra 18. februar til 1. mars 2015 var det dekket for lue, votter, ski og staver i Falun i Sverige. Beste nasjon i verdensmesterskapet ble Norge, som kunne skilte med 11 gull, 4 sølv og 5 bronse. Det ble konkurrert i 21 øvelser og 78 utøvere deltok.

  • Den beste kvinnelige langrennsutøveren ble Therese Johaug. Hun tok ett stafettgull og to individuelle gull. Petter Northug ble beste mannlige langrennsutøver med to stafettgull og to individuelle gull.
  • Carina Vogt fra Tyskland hanket inn gull for beste kvinnelige hopper med ett individuelt gull og ett laggull, og Rune Velta ble beste mannlige hopper med ett individuelt gull, et laggull, et sølvgull i mikslag og et individuelt gull.
  • Falun ble tildelt mesterskapet i 2010 på FIS-kongressen i Antalya i Tyrkia. Falun konkurrerte da med Lahtis i Finland, Zakopane i Polen og Oberstdorf i Tyskland.

Norge tok medalje etter medalje i verdens-mesterskapet (VM) på ski. Vi fikk 11 gull, fire sølv og fem bronse. Totalt ble det delt ut 21 gull under mesterskapet, og Norge tok altså over halvparten. Det er det beste resultatet for Norge i et ski-VM noensinne.

VM-arrangementet hadde en rekke frivillige som var med på å dra i gang det hele, i tillegg til alle trenere, ledere, sponsorer og samarbeidspartnere. VM var et viktig arrangement for Dalarna som region og det ble til en folkefest som tiltrakk seg hundretusener. Opplevelsen som alle besøkere har fått, sammen med bilder og reportasjer som er formidlet via media, kommer til å bli husket i lang tid fremover. Via SVT, som er Sveriges svar på NRK, har man fått vite at over 500 millioner TV-tittere rundt om i verden fikk med seg verdensmesterskapet. På denne måten er Dalarna og Falun satt på kartet en gang for alle. Og hvem vet, kanskje det ikke blir så lenge til neste gang?